Έναρξη σχολικής χρονιάσ: πώς θα ελέγξω τη διατροφή του παιδιού μου;

Με την έναρξη των σχολικών μαθημάτων κάθε χρόνο, πέρα από τα άγχη για τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις των παιδιών μας, βγαίνει στο προσκήνιο και ένα άλλο άγχος που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε λησμονήσει. Αυτό είναι το πώς θα ελέγχουμε όλο το σχολικό έτος τι, πότε και αν θα τρώει το παιδί μας κατάλληλα, ώστε να έχουμε εξασφαλισμένη την ποιοτική πρόσληψη όλων των απαραίτητων μίκρο- και μάκροθρεπτικών συστατικών για την ομαλή εγκεφαλική, σωματική αλλά και ψυχική του ανάπτυξη. Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) στην Ευρώπη που αφορούσε στην παιδική παχυσαρκία το 2019 φανερώνει ανησυχητικά στοιχεία για τη Νότια πλευρά της Ηπείρου, και ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 4,7% των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών είχαν νοσογόνο παχυσαρκία, το 18% ήταν παχύσαρκα και το 25,3% ήταν υπέρβαρα. Οι ερευνητές των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης που φανέρωσαν παρόμοια αποτελέσματα, τονίζοντας πως η απομάκρυνση από τη Μεσογειακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου αλλά και η μειωμένη σωματική άσκηση των παιδιών έχουν οδηγήσει σε αυτά τα ευρήματα. Η έναρξη των σχολείων αποτελεί μια καλή αφορμή να οργανωθούμε και να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο, όρεξη και φαντασία ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας στο σχολείο θα τρέφονται όσο το δυνατόν με μη επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά με τρόφιμα φυσικής προέλευσης που θα έχουμε ελέγξει εμείς οι ίδιοι.

Αντικαθιστούμε συσκευασμένες μπάρες δημητριακών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, με σπιτικές μπάρες που φτιάχνουμε οι ίδιοι με απλά υλικά ή με ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Φτιάχνουμε μικρά σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης ή μικρά ρολλάκια με τορτίγια ή αραβική πίτα ολικής άλεσης προσθέτοντας μέσα τυράκι με χαμηλά λιπαρά και διάφορα λαχανικά της αρεσκείας του παιδιού μας. Αποφεύγουμε χυμούς φρούτων συσκευασμένους ή μη, εάν αυτό είναι δυνατόν, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη απορρόφηση σε βιταμίνες και τον κορεσμό με την κατανάλωση φρέσκων ολόκληρων φρούτων.

Και επειδή στα παιδιά το οπτικό ερέθισμα είναι ο βασικός παράγοντας για να επιλέξουν εάν θα καταναλώσουν κάποιο τρόφιμο ή όχι προσπαθούμε να τους έχουμε ημερησίως ένα ευπαρουσίαστο γεύμα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα τραφούν με όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν!